μια σκέψη

Στην αγγειογραφία του Αμάσεως απεικονίζεται η διαδικασία του τρύγου και της οινοποίησης.
Διαφέρει σε κάτι από τις αντίστοιχες σημερινές εργασίες ;



Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 26/08/2018

Γιώργος Σκούρας, οινοποιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου 
"Το πρώτο κρασί το έφτιαξα σε γκαράζ"


Στο υπερσύγχρονο οινοποιείο του στο Μαλανδρένι Αργους όλα τα τμήματα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας: υποδοχή πρώτης ύλης, πιεστικές μηχανές, χημείο. Αναμενόμενο, αφού η συγκομιδή των σταφυλιών είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την εποχή. Ο Γιώργος Σκούρας δέχθηκε πρόθυμα να μας συναντήσει κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα. «Θέρος, τρύγος, πόλεμος;», τον ρωτώ καθώς μπαίνουμε στην αίθουσα γευστικών δοκιμών, με θέα τα αμπέλια. «Φυσικά! Πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση, να έχεις καλά αντανακλαστικά, να διαθέτεις όχι μόνο γνώσεις και εργαλεία αλλά και δυνατότητες ιδιαίτερες, όπως το να “μυρίζεις” τον καιρό. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις τον αιφνιδιασμό, που στην περίπτωση του τρύγου προέρχεται από τη φύση. Η φετινή χρονιά το απέδειξε: ξεκίνησε ευοίωνα, τα σταφύλια στα κλήματα ήταν αρκετά και ελπίζαμε ότι θα είχαμε έναν καλό τρυγητό. Ομως, στις αρχές του καλοκαιριού ήρθαν οι βροχές και το χαλάζι, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και ευνόησαν την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο περονόσπορος. Αν δεν ήμασταν σ’ αυτή την περιοχή, δεν ξέρω τι θα κάναμε. Η Νεμέα μας έσωσε για μία ακόμη φορά!».
Πώς έγινε αυτό; Τι ιδιαίτερο έχει το συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
Περισσότερα....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου