μια σκέψη

Στην αγγειογραφία του Αμάσεως απεικονίζεται η διαδικασία του τρύγου και της οινοποίησης.
Διαφέρει σε κάτι από τις αντίστοιχες σημερινές εργασίες ;



Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ και
ΖΕΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ   Π.   Κ Α Μ Π Α Σ
Ο  "ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ" ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Εκδότης : ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
Εκδοση : 01/2012
Σελίδες : 206




από το οπισθόφυλλο του βιβλίου : Χωρίς εκείνον η ιστορία του ελληνικού κρασιού δεν θα ήταν η ίδια.




ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΜΠΑ ...
Αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να το κάνω. Ήταν ένα προσωπικό χρέος απέναντι στην οικογένειά µου και κυρίως απέναντι στον πρόγονό µας, τον Ανδρέα Καμπά.
Θυμάμαι ότι από πολύ μικρή ακόμα, όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα οικογενειακά κτήματα της Κάντζας, έβλεπα να καταρρέει το παλιό εργοστάσιο του Καμπά, να ερειπώνει n περίφημη Βίλα του, και ήθελα να βρεθεί μια μέρα ο τρόπος να ειπωθεί n ιστορία τους, να διασωθούν όλες εκείνες οι μνήμες και, κυρίως, οι παρακαταθήκες του Ανδρέα Καμπά που, αναμφισβήτητα, άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού κρασιού.
Πέρασε καιρός από τότε γιατί έπρεπε πρώτα να γίνουν πολλά: να ξαναζωντανέψει ο αμπελώνας στο τμήμα του ιστορικού κτήματος που κληρονόμησα, να οργανωθεί n οινοποίηση, να διατηρηθούν και να αναδειχθούν τα κτίσματα, και όλα να γίνουν όπως έπρεπε κι όπως ένιωθα ότι θα τα 'θελε ο Ανδρέας Καμπάς, σε συμφωνία με την πρόοδο αλλά και την παράδοση.
Και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, μόλις μπήκαν τα πράγματα σε κάποια σειρά, τότε συναντήθηκα με τους ανθρώπους που υλοποίησαν την επιθυμία μου να γίνει το βιβλίο : την Εμμανουέλα Νικολαΐδου, τη Ζέτα Παπαγεωργοπούλου και τον Δημήτρη Βίδο. Η Εμμανουέλα πέτυχε έναν πραγματικό άθλο: να συνδυάσει τα ελάχιστα ιστορικά στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας με τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν –ή άκουσαν- την ιστορία του Καμπά και να αφηγηθεί τα γεγονότα σαν ένα γοητευτικό παραμύθι. 'Όταν συγκεντρωνόταν το υλικό για το βιβλίο,  πέσαμε πάνω σε έναν θησαυρό: εντοπίσαμε ολόκληρη την αλληλογραφία του οινοποιείου Καμπά στην Μαντινεία με τη Διεύθυνση της εταιρείας! Ανέθεσα λοιπόν στη Ζέτα, που είχε ήδη  ασχοληθεί µε την έρευνα γύρω από το κρασί, τη μελέτη των αναρίθμητων σελίδων αλληλογραφίας, κι εκείνη πέτυχε επίσης έναν άθλο: να ανασυνθέσει την ξεχωριστή περίπτωση αυτού του οινοποιείου, στην ύπαρξή του οποίου οφείλεται ουσιαστικά η αναγνώριση του οίνου Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας «Μαντινεία». Ο Δημήτρης πάλι, με τη γραφιστική και όχι μόνο προσέγγιση του, ξεπέρασε όλες μου τις προσδοκίες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το υλικό, για να δημιουργήσει το βιβλίο που κρατάτε. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου, όχι μόνο επειδή πραγματοποίησαν την επιθυμία μου για το βιβλίο στη μνήμη του Ανδρέα Καμπά αλλά κι επειδή το έκαναν με πολύ κέφι και μεγάλη φροντίδα για το τελικό αποτέλεσμα.

Έχω όμως ακόμη πολλές ευχαριστίες να προσθέσω: πρώτα απ' όλα στους «αφανείς ήρωες» αυτής της ωραίας περιπέτειας, τη Σπυριδούλα Σουιτσμέζ και τη Μαρία Γερανοπούλου, που αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς για να συνδράμουν την έκδοση. Στη Γωγώ Κοροντζή. που επιμελήθηκε τα κείμενα με γνώση και σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε μέρους του βιβλίου. Σε όλους εκείνους που προσέφεραν γενναιόδωρα τον χρόνο τους προκειμένου να μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις και φωτογραφίες. Για τους περισσότερους υπάρχει ειδική αναφορά στο τέλος του βιβλίου, αλλά επειδή είμαι σχεδόν σίγουρη ότι, άθελά μας, όλο και κάποιον θα έχουμε παραλείψει, βρίσκω εδώ την ευκαιρία να πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους, όπως το λέω και σε σας, για την τιμή που μας κάνετε να το διαβάσετε.

Ρωξάνη Μάτσα

οι συγγραφεις...
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ  Δημοσιογράφος.
Έχει ασχοληθεί με τις μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων ενώ, από το 1990, εργάζεται στον περιοδικό Τύπο και στις εκδόσεις γενικότερα, σε επιτελικές κυρίως θέσεις (διευθύντρια περιοδικών, σύμβουλος εκδόσεων κλπ.). Παράλληλα συνεργάζεται με διαφημιστικά γραφεία και πολυεθνικές εταιρίες ως επικεφαλής κειμενογράφος. Έχει διδάξει σε εργαστήριο επαγγελματικής δημοσιογραφίας και, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με οικογενειακές και ιστορικές βιογραφίες.

ΖΕΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Φιλόλογος
Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1995 συμετείχε σε ευρεία εθνογραφική έρευνα με θέμα «Παραδοσιακή αμπελουργία και οινοποίηση στη Νάουσα, στη Γουμένισσα και στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου», η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρία Μπουτάρη αρχικά και το Ίδρυμα «Φανή Μπουτάρη» στη συνέχεια. Συνεργάστηκε με τους «Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας». Ασχολείται με την αμπελοοινική παράδοση του βορειοελλαδικού χώρου.

            Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ»
ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ Π. ΚΑΝΠΑΣ : Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
ΤΑ 5 «ΑΛΦΑ»
ΤΟ ΑΛΜΑ
Η ΚΑΝΤΖΑ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
ΚΟΝΙΑΚ
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο ΤΡΥΓΟΣ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
   ΣΥΝΝΕΦΑ.... ....... .
   Η ΧΟΡΔΗ.... .
ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ!
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ...
ΠΙΣΩ ΠΑΛΙ.,,
ΤΡΙΚΥΜΙΑ
ΕΛΠΙΔΕΣ...
ΧΑΜΟΓΕΛΑ
ΑΛΛΑΓΗ...
ΕΞΟΔΟΣ
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ
ΣΗΜΕΡΑ
ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ
Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
ΤΟ …  ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΑΔΕΙΕΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΥΠΟΙ ΟΙΝΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΑΒΑΡΙΕΣ, ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΑ
Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΑΓΟΡΕΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
Φύτευση
Κλάδεμα
Λίπανση
Σκάψιμο, βαθεία άροση και καλλιέργεια
Ραντίσματα – Ψεκασμοί
Χλωρά ή θερινά κλαδέματα
Πειραματικές διαδικασίες
ΤΡΥΓΗΤΟΣ
Προετοιμασίες για τον Τρυγητό
Προβλέψεις
Ημερομηνία έναρξης του Τρυγητού
Καθορισμός τιμών
Παραλαβές
Διάθεση δεξαμενών του εργοστασίου σε τρίτους
Πληρωμές

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
       ΟIΝΟΠΟIΗΣΗ                                                                                                                             
       ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ                                                                                                     
                Οίνος Μαντινείας                                                                                                                  
                Αρκαδία                                                                                                                              
                Ρητινίτης                                                                                                                             
                Αφρώδης  Οίνος                                                                                                               
                Μιστέλια και Γλυκείς Οίνοι                                                                                 
                Ηµίγλυκοι Οίνοι                                                                                                                    
        ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ                                                                                                 
                Συµπύκνωση γλεύκους                                                                                                            
                Ενίσχυση µε οινόπνευµα                                                                                                         
                Απόσταξη                                                                                                                             
                Τσέρρυ
ΕΜΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ
ΕΜΠΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ
ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου